Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac je jedan od najčešće zanemarivanih problema sa zubima u pasa i mačaka.

Do njega uglavnom dolazi u starijih ljubimaca, a vlasnici ga najčešće pripisuju starosti. Sam zubni kamenac nastaje iz plaka, tankog bakterijskog filma na površini zuba.
Plak kalcificira odnosno ugrađuje minerale u bakterijske naslage i na taj način se pokušava obraniti od bakterija. Međutim, dolazi do suprotnog učinka. Novostvorene naslage pogoduju prekrivanju novim slojevima bakterija na hrapavu površinu sada već nastalog zubnog kamenca. Na taj se način stvaranje kamenca samo pospješuje. Na svom ljubimcu, vlasnici uglavnom primjete loš zadah iz usta, otežano žvakanje i pojačano slinjenje.

Za čišćenje zubnog kamenca koristimo ultrazvučni kavitron ART-P3. Prije samog postupka, životinji dajemo blagu anesteziju, a nakon čišćenja zubi se dodatno poliraju posebnom pastom.

Kako bi se usporilo ponovno nakupljanje kamenca na zubima ljubimaca vlasnike također nastojimo savjetovati što im je činiti nakon zahvata. Preporučujemo posebna hrana i „žvakalice“ koje mogu usporiti nastanak novog kamenca na način da mehanički skidaju plak. Kvalitetna hrana sadrži i soli polifosfate koji vežu kalcij iz sline i onemogućuju njegovo odlaganje u zubni plak i formiranje zubnog kamenca.